20 Νοε 2016

Ενημέρωση σχετικά με το Έκτακτο Συνέδριο της ΟΣΥΠΕ (9-10/11/2016)

Πραγματοποιήθηκε το διήμερο 9-10 Νοεμβρίου 2016, το Έκτακτο Συνέδριο της ΟΣΥΠΕ, στην αίθουσα του 4ου ορόφου της Κ.Υ (Σταδίου 29). 

Στο Συνέδριο συμμετείχαν οι 32 εκλεγμένοι Σύνεδροι από τα 3 Πρωτοβάθμια Σωματεία της Ομοσπονδίας (Υπουργείου Εργασίας, ΓΓΚΑ, ΜΤΠΥ). Δυστυχώς, δεν υπήρξε η προσδοκώμενη συμμετοχή -έστω για παρακολούθηση-από συναδέλφους εργαζόμενους στο Υπουργείο. Το Συνέδριο χαιρέτησε εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Δημ. Μπράτης.

Τα θέματα  που συζητήθηκαν και οι σχετικές αποφάσεις ήταν τα εξής:
  • α) Τρόπος ορισμού των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας μας σε συλλογικά όργανα και ομάδες εργασίας. 
Ειδικότερα, συζητήθηκε η πρόταση της Α.Ρ.Σ.Υ για ορισμό των εκπροσώπων των εργαζομένων του ΣΕΠΕ στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ) από το Συνέδριο της ΟΣΥΠΕ και όχι ο ορισμός της από το ΔΣ. Συνοπτικά, η πρόταση ήταν η εξής: 
α) Ζητάμε την άμεση υπόδειξη νέων εκπροσώπων της ΟΣΥΠΕ στο ΣΚΕΕΕ καθώς η θητεία τους έχει λήξει. β) Ζητάμε  η υπόδειξη να γίνει κατόπιν διαδικασίας εκλογής των νέων εκπροσώπων από το Συνέδριο της ΟΣΥΠΕ. γ) Ζητάμε σε κάθε περίπτωση το θέμα να αποτελέσει μέρος της ημερήσιας διάταξης του επικείμενου έκτακτου συνεδρίου της ΟΣΥΠΕ στις 09 και 10 Νοεμβρίου 2016. 

Αναλυτικά, η πρόταση και το σκεπτικό της, όπως είχε υποβληθεί στο ΔΣ και στο Συνέδριο είναι διαθέσιμη εδώ


Η πρόταση απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΚ,ΔΑΚΕ). Υπέρ ψήφισαν τα μέλη της ΑΡΣΥ και της Συλλογικής Πρωτοβουλίας (ΜΤΠΥ). λευκό τα μέλη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΜΕ). Συνεπώς, οι εκπρόσωποι στο ΣΚΕΕΕ θα ορίζονται από το ΔΣ της ΟΣΥΠΕ και όχι από το Συνέδριό της. Στη συνέχεια, η ΑΡΣΥ ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία πρόταση για υποχρεωτικό ορισμό ως εκπροσώπων μας στο ΣΚΕΕΕ, εκλεγμένων εργαζομένων σε ΔΣ του Συλλόγου ή συνέδρου της ΟΣΥΠΕ ώστε να υπάρχει λογοδοσία του στο σύνολο των συναδέλφων. Η πρόταση ωστόσο δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, καθώς ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και Αγωνιστική Συσπείρωση καταψήφισαν την πρόταση να τεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία...
Συνεπώς, εκπρόσωπος των εργαζομένων μπορεί να οριστεί από το ΔΣ της ΟΣΥΠΕ, οποιοσδήποτε συνάδελφος, ακόμα και αν δεν έχει εκλεγεί ή δεν έχει θέσει καν υποψηφιότητα  σε συνδικαλιστικό φορέα του χώρου μας. Για την ΑΡΣΥ θα πρέπει να θεσμοθετηθεί διαδικασία ώστε ο συνάδελφος που ορίζεται ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΣΕΠΕ να ελέγχεται και να λογοδοτεί για τη στάση που κρατά στις συνεδριάσεις. 

  • β) Αξιολόγηση δομών του Υπουργείου μας. Ζητήματα Αναδιοργάνωσης και οι εξελίξεις στη διαδικασία αναμόρφωσης του Οργανισμού

Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την αναμόρφωση του ΠΔ 113/2014 (Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας). Οι τοποθετήσεις των παρατάξεων και των συνέδρων συνέκλιναν σε μεγάλο βαθμό και συμφωνούν με τις θέσεις της ΟΣΥΠΕ, όπως έχουν διατυπωθεί με τις πρόσφατες Ανακοινώσεις του ΔΣ. Διαμορφώθηκε κείμενο θέσεων-προτάσεων το οποίο θα κοινοποιηθεί στους συναδέλφους και θα δημοσιοποιηθεί ευρύτερα σύντομα.
  • γ) Εργασιακές Σχέσεις

Διατυπώθηκαν αναλυτικές εκτιμήσεις, θέσεις και απόψεις σχετικά με την κατάσταση στην αγορά εργασίας, τις θεσμικές παρεμβάσεις των προηγούμενων ετών και την προωθούμενη εργασιακή "μεταρρύθμιση" στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου. (βλ. σχετικά δημοσιεύματα εδώ, εδώ και εδώ).
Κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι το εργασιακό τοπίο είναι ζοφερό, με διαρκώς εντεινόμενο το φαινόμενο της  ανεργίας (δυσθεώρητα ποσοστά, ιδιαίτερα μακροχρόνιας και νεανικής), κακοπληρωμένης, απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας, διάδοση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και ουσιαστική κατάργηση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την ΠΥΣ του 2012. 
Υπήρξαν διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με τις αιτίες και τις ευθύνες που θα πρέπει να αποδοθούν για αυτή την κατάσταση. 
Επίσης, διαφορετικές προτάσεις ως προς τους τρόπους αντίδρασης μας γενικά αλλά και ως εργαζόμενοι στο καθ' υλην αρμόδιο Υπουργείο στην προωθούμενη εργασιακή μεταρρύθμιση. 
Θα δημοσιοποιηθεί ένα κείμενο στο οποίο υπήρξε minimum συμφωνία. Ωστόσο, έγινε φανερό και καλό θα είναι, για τον πλούτο της συζήτησης, να εκφραστούν και δημόσια οι διαφοροποιήσεις σε επιμέρους ζητήματα από παρατάξεις ή/και επιμέρους συνέδρους.

  • δ) Διεκδικητικό Πλαίσιο και Πρόγραμμα Δράσης Ο.Σ.ΥΠ.Ε

Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις σχετικά με το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας και το Πρόγραμμα Δράσης (βραχυπρόθεσμο-μεσοπρόθεσμο).
Άμεση προτεραιότητα η προπαγάνδιση της απεργίας της ΑΔΕΔΥ στις 24 Νοεμβρίου. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε να προταθεί στα Πρωτοβάθμια Σωματεία η οργάνωση ενημερωτικών Συνελεύσεων τις ημέρες πριν την απεργία. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Αγωνιστική Συσπείρωση μπορεί να μας εξηγήσει το σκεπτικό της που δεν υπερψήφισε την πρόταση της ΑΡΣΥ για τους εκπροσώπους στο ΣΚΕΕ ?

Ανώνυμος είπε...

Τα συνέδρια γίνονται σε μεγάλα ξενοδοχεία ,να πάνε οι συνεδροι με τις οικογένειες,τα παιδιά,να φάνε να πιούνε να συνεδριάζουν ηρεμοι.Γιατί να μην πάνε στο Ναύπλιο,στο Λουτράκι,στην Ρόδο, στην Κέρκυρα, να πάρουν σημαντικές και ιστορικές αποφάσεις...
Στον τεταρτο όροφο έγινε το συνέδριο,δηλ το επόμενο θα είναι στο ισόγειο.